Deprecated: Required parameter $pos follows optional parameter $pid in /customers/e/3/4/rietenwinkel.nl/httpd.www/templates/gk_storebox/lib/menu/GKMenu.php on line 66 Deprecated: Required parameter $i follows optional parameter $pid in /customers/e/3/4/rietenwinkel.nl/httpd.www/templates/gk_storebox/lib/menu/GKMenu.php on line 66 Deprecated: Required parameter $pos follows optional parameter $level in /customers/e/3/4/rietenwinkel.nl/httpd.www/templates/gk_storebox/lib/menu/GKMenu.php on line 85 Deprecated: Required parameter $i follows optional parameter $level in /customers/e/3/4/rietenwinkel.nl/httpd.www/templates/gk_storebox/lib/menu/GKMenu.php on line 85 Deprecated: Required parameter $i follows optional parameter $pid in /customers/e/3/4/rietenwinkel.nl/httpd.www/templates/gk_storebox/lib/menu/GKBase.class.php on line 426 FAQ
Menu

Cart
A+ A A-

FAQ

Er zijn verschillende blaasinstrumenten die worden aangeblazen door een riet: de saxofoon, klarinet, hobo en fagot zijn daarvan de bekendste. RIETENwinkel.nl verkoopt alleen rieten voor klarinet en saxofoon via haar "online" shop door de gehele Benelux.

HOE KOMEN WIJ AAN ONZE RIETEN?

Rieten worden gemaakt van een grassoort met de botanische naam “Arundo Donax”. Oorspronkelijk groeide deze in Azië, maar tegenwoordig komen we deze grassoort ook tegen in het zuiden van Frankrijk en Spanje. Het riet wordt in de winter en het voorjaar geoogst. Vroeger met de hand, maar tegenwoordig gaat dit machinaal.

RIETENwinkel.nl verkoopt op ambachtelijke wijze geproduceerde rieten. De door onze leveranciers geselecteerde telers zitten in Frankrijk, Spanje en China, waardoor zij gedurende het gehele jaar een constante kwaliteit kunnen produceren.

De omstandigheden waarin het riet is gegroeid, zijn belangrijk voor de uiteindelijke muzikale kwaliteit. Het riet met lengtes tot zes meter, wordt ontdaan van het blad en alleen de onderste anderhalve meter zijn geschikt om rieten van te produceren. Onze leverancier gebruikt overigens geen vers materiaal; na de oogst wordt het riet ongeveer twee jaar bij de teler opgeslagen. Daarna “rijpt” het materiaal nog eens twee tot drie jaar bij het atelier en wordt het steeksproefsgewijs door een onafhankelijk laboratorium onderzocht op het gebruik van bestrijdingsmiddelen.

WAT IS DE WERKING VAN EEN RIET?

Rieten produceren geluid door het laten trillen van lucht. Wanneer je op het instrument blaast, pers je lucht door het mondstuk heen. Hierdoor ontstaat een trilling van het riet en de lucht, die in de buis wordt omgezet in een toon. Met behulp van kleppen en gaten bepaal je de toonhoogte.

SPEEL IK OP DUITSE BAAN OF FRANSE BAAN?

RIETENwinkel.nl levert vooral rieten voor de Duitse  en Franse  baan. Op aanvraag kunnen ook rieten voor Weense  baan geleverd worden. De baan is een belangrijk deel van het mondstuk; het gedeelte van de tip van het riet tot waar deze het mondstuk raakt (bij de rietbinder). De Duitse  baan is smaller en geeft meer kern en weerstand in het riet dan de Franse  baan. Een mondstuk met een Duitse  baan is te herkennen aan de groeven aan de buitenkant.

BEPAALT DE DIKTE DE STERKTE VAN HET RIET?

In de volksmond wordt er over de dikte van een riet gesproken. Ieder riet van een zelfde serie heeft dezelfde dikte. De natuur bepaalt de stugheid en dus sterkte. Onze leveranciers controleren met een speciaal meetinstrument van ieder geproduceerd riet de sterkte.

De sterkte luistert heel nauw en is erg persoonlijk. Bij RIETENwinkel.nl kun je de door jouw gewenste sterkte selecteren tijdens de bestelling.

ZIJN PLASTIC RIETEN BETER?

Dat is heel persoonlijk, maar de meeste mensen spelen nog steeds op het traditionele natuurlijke riet. Klank en gevoel blijft voor muzikanten het belangrijkste argument, ze missen de “ziel” bij dit soort machinaal geproduceerde rieten. Bovendien slijten kunststof rieten ook; ze hebben gemiddeld een levensduur van twee maanden en zijn ongeveer 10 keer duurder dan traditionele rieten!

ZELF SCHUREN EN KNIPPEN?

Veel klarinettisten en saxofonisten werken hun rieten bij door ze op te schuren of bij te knippen. Hiermee proberen ze de ideale klank te bereiken. Rietinstrumenten zijn daarom nog steeds ‘ambachtelijke’ instrumenten: er is vakmanschap en ervaring nodig om de ideale klank te bereiken.

WAAROM MEERDERE RIETEN BESTELLEN?

Sommige musici gebruiken maar één of twee rieten uit een doosje, omdat de rest niet aan hun persoonlijke voorkeuren voldoet. Anderen doen een week of twee met hun riet, terwijl er ook mensen zijn die langere tijd met één riet uit kunnen. Het is allemaal heel erg persoonlijk, maar zorg altijd dat je voldoende rieten in huis (of in je koffer) hebt. Omdat rieten makkelijk beschadigd kunnen raken, hebben de meeste houtblazers altijd een compleet ingespeelde set van minstens vijf of zes stuks rieten paraat; dan grijp je nooit mis, ook niet net voor dat belangrijke optreden!

De door onze leveranciers geproduceerde rieten worden op ambachtelijke wijze met de hand geproduceerd, waarbij ieder riet voor de verpakking ervan individueel gecontroleerd wordt. Daardoor is het gemiddelde rendement (oftewel het aantal bruikbare rieten) hoger dan van menig ander fabrikant.

RIETENwinkel.nl kan tegen meerkosten altijd een spoedbestelling uitleveren, maar … het is beter om altijd een (ingespeeld) doosje rieten op voorraad te hebben liggen.

over RIETENwinkel.nl

 

Naast official dealer van D'Addario, Forestone, Silverstein en Vandoren zijn wij Benelux distributeur van Arundos REEDS en BK Blätter

 

Het maakt niet uit of u beginner of professional bent; U zult altijd de juiste toon raken met onze RIETEN !

 

veilig betalen en gratis verzending*

cards

icon-shippingGratis verzenden vanaf €50,- binnen Nederland

Wil je ons volgen?

facebook bltwitter-bllinkedin-bl

Log In or Register